Nieuw Lab voor AI in Gezondheid, Gedrag en Voeding

Het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) opent een nieuw lab gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Bij dit nieuwe OnePlanet ICAI-lab for Precision Health, Nutrition and Behavior zijn onder andere de Radboud Universiteit Wageningen University Research en het Radboudumc betrokken. Daarmee werkt Nijmegen opnieuw mee aan belangrijke toepassingen van artificial intelligence (AI).

Binnen het nieuwe initiatief starten acht PhD-studenten en drie postdocs. Zij werken aan de ontwikkeling van nieuwe sensoren, algoritmes, chatbots en meer die inzicht en gepersonaliseerde ondersteuning moeten geven op het gebied van gezondheid en (eet)gedrag.

Tibor Bosse, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en één van de academic directors van het nieuwe lab, is enthousiast over de nieuwe samenwerking tussen de verschillende instituten. ‘Dit lab geeft ons de kans om flinke stappen te zetten in de toepassing van artificial intelligence op het gebied van voeding en gezondheidszorg.’

Gepersonaliseerde aanpak

‘Er wordt al ontzettend veel data over gezond gedrag verzameld. Door kunstmatige intelligentie slim in te zetten, kunnen we die data combineren en daarmee mensen op een gepersonaliseerde manier ondersteunen om tot gezond gedrag te komen,’ aldus Bosse. ‘Met het nieuwe lab brengen we onderzoekers van verschillende achtergronden bij elkaar, om zo sneller tot nieuwe inzichten en toepassingen te komen. Zo willen we bijvoorbeeld slimme chatbots ontwikkelen die mensen motiveren om gezonder te eten of te stoppen met roken.’

ICAI en Radboud AI

ICAI is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van Artificial Intelligence. In 2019 opende het Radboudumc al het Thira Lab en Radboud AI for Health. Binnen het Thira Lab wordt door promovendi en postdocs gewerkt aan medische beeldanalyse door AI, terwijl Radboud AI for Health zich richt op het ontwikkelingen van AI-innovaties die gezondheidszorg verbeteren en goedkoper moeten maken. In 2020 volgde het Donders AI for Neurotech Lab, gericht op AI-gedreven neurotechnologie.

Toepassingen AI in Nijmegen

Het lab is onderdeel van Radboud AI, een initiatief dat onderzoekers van alle zeven faculteiten van de Radboud Universiteit bij elkaar brengt. In totaal lopen er op de universiteit meer dan 170 wetenschappers rond die zich bezig houden met onderzoek rondom kunstmatige intelligentie. Op basis van de citatiescore staan zij op nummer één in AI-onderzoek in Nederland. De universiteit onderscheidt zich met een focus op de menselijke kant van kunstmatige intelligentie, met veel aandacht voor toepassingen van AI waarbij de mens centraal staat.

Meer informatie is te vinden op de website van OnePlanet ICAI-lab en van de Radboud Universiteit

Bron: Health Valley

Chatbot

‹ News overview