Mazzucato: ‘Moonshot’ als Inspiratie voor Innovatiebeleid

Mariana Mazzucato, inspirator van het Europese missiegerichte innovatiebeleid, heeft weer een boek uitgebracht: Mission Economy. In haar nieuwe boek stelt ze dat overheden zich moeten laten inspireren door het ‘moonshot’-programma dat president John F. Kennedy in 1962 lanceerde.

Dezelfde insteek zouden overheden nu moeten hanteren om de grootste problemen van onze tijd aan te pakken. “Mission Economy brengt het soort visie, ambitie en verbeelding in dat zo verschrikkelijk ontbreekt in het regeringsbeleid van tegenwoordig”, aldus een recensie van The Guardian. De BBC en Bloomberg spraken met Mazzucato. Ook haar eigen instituut, het Institute for Innovation and Public Purpose (University College London; UCL-IIPP), nam een uitgebreid interview met haar op. Een artikel van FME adviseert beleidsmakers dringend om het boek te lezen. 

"Mariana Mazzucato inspireerde velen", zegt Nico van Meeteren, algemeen directeur van Health~Holland. "Ook in Nederland, waar overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en, conform haar aanbevelingen, vooral ook burgers de handen in een slaan in het in 2020 gestarte Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid. Gezamenlijk beoogt deze quadruple helix in 2040 een toekomstbehendig Nederland, met 25 missies verdeeld over vier maatschappelijke thema’s als richtsnoer en publiek-private samenwerking als back bone. Een ‘mission possible!’, gezien de massieve revenuen van het eerste jaar!" 

Artikel The Guardian
Podcast BBC
Video Bloomberg
Video UCL-IIPP
Artikel FME
Moonshot speech Kennedy (1962)

Bron: AWTI

Mazzucato: ‘Moonshot’ als inspiratie voor innovatiebeleid

‹ News overview