New WHO Review: 44 Clinical-stage Corona Vaccines

Op 19 oktober waren er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 198 vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling. Daarvan worden er al 44 getest op mensen, in klinisch onderzoek. De andere 154 zitten nog in de preklinische fase.

Negen kandidaat-vaccins bevinden zich al in de klinische fase 3. In fase 3-onderzoek worden kandidaat-geneesmiddelen op grootschalige wijze getest. Hierbij zijn duizenden patiënten betrokken, in ziekenhuizen over de hele wereld. In de derde fase verzamelen onderzoekers statistische gegevens over de veiligheid en werkzaamheid van het kandidaat-medicijn. Hierdoor kunnen uitspraken worden gedaan over de effectiviteit en veiligheid.

Bij enkele van de 44 kandidaat-vaccins in de klinische fase zijn leden van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen betrokken, zoals Pfizer/BioNTech/Fosun Pharma, AstraZeneca/University of Oxford, Janssen, Sanofi Pasteur/GSK en GSK/Clover Biopharmaceuticals Inc./Dynavax.
Virusremmer remdesivir van geneesmiddelenbedrijf Gilead is, als eerste medicijn tegen COVID-19, onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese Commissie.

WHO: Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines

Bron: VIG

Vaccine

‹ News overview