Innovative research into the healing of hearts

Met steun van de Hartstichting is een groot hartonderzoek gestart. Het doel is om harten volledig en blijvend te genezen. Wetenschappers onderzoeken hoe ze een hart kunnen herstellen buiten het lichaam van de patiënt.

Hart repareren buiten het lichaam

Veel hart- en vaatziekten leiden tot blijvende schade aan het hart. Volledig herstel is nog niet mogelijk. De pompkracht gaat steeds meer achteruit. Dit heet hartfalen.

Wetenschappers werken aan een baanbrekende nieuwe aanpak van dit probleem. Ze ontwikkelen een herstelbehandeling van het hart, buíten het lichaam. De hartonderzoekers werken samen met wetenschappers die hetzelfde soort onderzoek doen, bijvoorbeeld om de nieren of alvleesklier te genezen. 

Geen bijwerkingen voor andere organen

​"Een voordeel is dat je grote hoeveelheden medicijnen kunt geven, zonder bijwerkingen in de rest van het lichaam," vertelt onderzoeksleider Pieter Doevendans van het UMC Utrecht. "Ook kun je er gewoon heel goed bij, en je ziet snel welk effect een behandeling heeft."

Onze droom

Pieter Doevendans: "Als het lukt om het hart meerdere dagen goed te houden buiten het lichaam, biedt dit nieuwe kansen om het hart te repareren." Meer over het onderzoek lezen, klik hier.

Wouter Duinisveld: "Zelf ben ik heel blij met mijn donorhart. Maar als het onderzoekers lukt om ernstig zieke harten te repareren zou dit nog mooier zijn" Meer lezen? Klik hier.

Carlijn Bouten: "Ons ultieme doels is een behandeling die een ziek hart volledig en blijvend herstelt. Een patiënt heeft dan geen medicijnen meer nodig." Lees hier meer over het onderzoek.

Sneller resultaat voor patiënten

In het onderzoek naar het genezen van harten werken wetenschappers, bedrijven en patiënten nauw met elkaar samen. Dit versnelt het onderzoek en zorgt ervoor dat resultaten zo snel mogelijk leiden tot behandelingen die patiënten echt beter maken.

Nieuwe aanpak en samenwerking

De coördinatie van dit onderzoek is in handen van instituut RegMed XB. Elk jaar beoordelen patiënten en internationale wetenschappers de voortgang. Ze bekijken of het onderzoeksteam op goede weg is en wat zinvolle vervolgstappen zijn. RegMed XB ziet erop toe dat de resultaten zo snel mogelijk leiden tot behandelingen die patiënten echt beter maken. 

De overheid investeert via "Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland)" in dit onderzoek. Ook de Hartstichting investeert in dit onderzoek.

Bron: Hartstichting

‹ News overview