Congratulations to the new National Icons: Inreda Diabetics, Ioniqa and Hiberbrand

Gisterenavond maakte Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer de drie nieuwe Nationale Iconen 2019 bekend bij De Wereld Draait Door. De drie gelukkige mkb'ers zijn: Inreda Diabetic, met de kunstalvleesklier, Ioniqa met upcycling-chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval en Hiberband met een satellietnetwerk voor het “internet of things”. Elke onderneming heeft vanaf nu een ambassadeur in het kabinet en krijgt een programma op maat om met hun Nederlandse topinnovaties de wereld te veroveren. 

Impact op Nederlandse economie

Uit de ruim vijftig inzendingen selecteerde de jury, onder leiding van oud-minister Hans Wijers, het afgelopen jaar de tien finalisten. In het rapport schrijft de jury over deze finalisten: “Samen illustreren de projecten de innovatieve kracht en diversiteit van Nederland […]. Er bestaat een serieuze kans dat alle tien de projecten op hun eigen innovatieve wijze op korte of langere termijn een impact zullen hebben op de Nederlandse economie en de maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan.”

“Visitekaartjes voor onze innovatieve kracht”

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, hergebruik van materialen  en digitalisering. Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie. Ze geven smoel aan het motto global challenges, Dutch solutions. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij ondersteunen.”

Drie jaar ondersteuning van kabinet

Het kabinet zal de drie Nationale Iconen de komende drie jaar helpen om hun ambities waar te maken. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Inreda Diabetic – kunstalvleesklier voor mensen met diabetes (Goor)

Inreda Diabetic is opgericht door Robin Koops. Hij heeft als diabetespatiënt het apparaat zelf ontwikkeld en op zichzelf getest. Hij gebruikt het apparaat nu al maanden met goede resultaten. Ook de interniste-endocrinologe Arianne van Bon testte het apparaat bij haar patiënten, van wie de bloedsuikerwaarden verbeterden en de klachten verminderden. De kunstalvleesklier neemt de regulatie van bloedsuikerwaarden (glucose) over van mensen met diabetes type 1. Het is het enige bi-hormonale apparaat ter wereld dat volledig automatisch werkt en waarin alle componenten geïntegreerd zijn. De patiënt hoeft niet meer zelf te meten en na te denken over hoeveel en wanneer te spuiten. Een recente test is veelbelovend: 99,2 procent van de tijd een glucosewaarde binnen de streefwaarden en volledige reductie van te lage bloedsuikers (hypoglycemie). Doel is nu om het product naar de markt te brengen. Daar is CE-certificering voor nodig, die in het voorjaar van 2020 wordt verwacht. Minister Bijleveld is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Bezoek de website van Inreda Diabetics voor meer informatie. 

Bron: Rijksoverheid

‹ News overview