Unique training for patient representatives has offically started in the Netherlands

Verschillende relevante partijen uit het geneesmiddelenveld bundelen hun krachten in EUPATI NL

 

Patiënten willen invloed op de ontwikkeling van 'hun' medicijnen. En het is van belang dat de juiste medicijnen zo spoedig mogelijk voor de juiste patiënt beschikbaar komen. De tijd is daarom rijp voor een opleiding die patiëntenvertegenwoordigers toerust om als volwaardig gesprekspartner deel te nemen aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen.

Op 17 september 2019 vond bij PGOsupport de aftrap van het eerste cohort van de EUPATI NL-opleiding plaats. Tijdens een feestelijke bijeenkomst met alle belanghebbenden, spraken Erik Gerritsen (Secretaris-Generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Matthew May (programmacoördinator van EUPATI Europa) de studenten toe in een videoboodschap.

Uniek in Nederland

De EUPATI NL-opleiding is de eerste opleiding in Nederland die echt werk maakt van het opleiden van patiëntenvertegenwoordigers in het geneesmiddelenveld. EUPATI staat voor European Patients Academy on Therapeutic Innovation. De Nederlandse opleiding lijkt op zijn Europese broer, maar de inhoud is vertaald naar de Nederlandse situatie. 5 werkgroepen met experts uit de hoek van patiëntenvertegenwoordigers en overheid, farmaceutische industrie en academische wereld staan garant voor een hoogwaardig en up-to-date curriculum.

Met deze unieke opleiding verwachten we tegemoet te komen aan de alsmaar toenemende vraag naar goed toegeruste patiëntenvertegenwoordigers.

18 studenten geselecteerd

De 18 geselecteerde studenten staan te trappelen om met de lesstof aan de slag te gaan. Allemaal hebben zij hun eigen motivatie en drijfveren om deel te nemen, maar 1 ding hebben zij gemeen: ze hebben zelf, of een van hun naasten heeft, te maken met een chronische ziekte of aandoening.

Een van die studenten is Bregje Verhoeven. Ze zet haar ervaringsdeskundigheid op dit moment onder andere in bij Hematon, een organisatie voor patiënten met een hematologische-oncologische aandoening. Bregje: “Wil je belangen behartigen als gelijkwaardige gesprekspartner, dan heb je kennis van zaken nodig. Door deelname aan EUPATI NL verstevig ik het fundament van mijn huidige en toekomstige werkzaamheden als patiëntenvertegenwoordiger."

Samenwerking in het geneesmiddelenveld

Op 17 september 2019 kwamen de studenten voor het eerst samen. Ook de leden van de werkgroepen en de EUPATI NL-stuurgroep vierden dit feestelijke moment mee. Onder leiding van PGOsupport geeft deze stuurgroep richting aan de ontwikkeling van EUPATI NL. De volgende partijen zijn daarin actief betrokken: EUPATI fellows, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF), Health~Holland, HollandBIO, Bijwerkingencentrum Lareb, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Patiëntenfederatie Nederland, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), ZonMw en Zorginstituut Nederland.

Bezoek de website www.eupati.nl voor meer informatie. 

Unique training for patient representatives has offically started in the Netherlands

‹ News overview