Preventie en Gezondheid, het thema van de NRC Live serie

Een nieuwe blik op leefstijl en vitaliteit

“Prevention is better than cure” – Desiderius Erasmus

Met de toenemende vergrijzing, stijgende zorgkosten, een onvermijdelijke toename in chronisch zieken en de verwachte tekorten aan personeel is het duidelijk dat het gezondheidssysteem in Nederland écht om moet. En snel. Wat als we allemaal massaal 100 worden? Hoe houden we dan de zorg betaalbaar en halen we de grootste gezondheidswinst? Dat gaat ons allemaal aan: burgers, professionals, ondernemers, wetenschappers en overheid. Want vitaal en gezond oud worden, dat wil toch iedereen? Los van een systeemverandering wordt het ook hoog tijd dat de zorg beter aansluit op behoeften van burgers en meer vraaggericht wordt in plaats van aanbodgestuurd. 

Van behandelen naar preventie
Het systeem is ziek, wordt weleens gezegd. Deze maatschappelijke uitdaging richt zich niet alleen op de zorg maar ook, en misschien wel voornamelijk, op preventie. Hoe stellen we de gezondheidszorg in op het bevorderen van gezondheid in plaats van op het behandelen van ziektes? Stappen we af van ziekte als verdienmodel en gaan we toe naar een (financiële) prikkel voor preventie? Dit vraagt om een nieuwe blik op gezondheid en het zorgstelsel. Wat betekent dit voor verdienmodellen en verhoudingen tussen spelers die zich binnen het gezondheidsdomein bewegen? Hoe houden we een goede balans tussen gezond en gelukkig zijn. Welke kansen biedt technologische innovatie en hoe creëren we een omgeving waarin gezond gedrag de meest voor de hand liggend keuze is?

Praat mee over de vitale samenleving
Sta jij achter de gedeelde missie om een nieuwe blik op leefstijl en vitaliteit te ontwikkelen en wil je bijdragen aan concrete oplossingsrichtingen voor een toekomstbestendig gezondheidssysteem? Om zo de (traditionele) zorgsector, overheid, bedrijfsleven en burgers te inspireren, activeren en in contact te brengen met nieuwe spelers? Meld je dan nu aan via de NRC Live website!

Avond 1: De gezondheidszorg in transitie | 1 november 2018
Hoe bewerkstellig je een slimme systeemverandering waarbij preventie een centrale rol inneemt?
Avond 2: Leefstijl als medicijn | 20 november 2018
Hoe beweeg je een samenleving naar gezond gedrag: aan welke knoppen kun je draaien en welke kansen (of risico’s) brengt dit met zich mee?
Avond 3: De vitale omgeving | 18 december 2018
Het belang van de omgeving: hoe betrek je school, buurt en werk bij de transitie naar een nieuw gezondheidssysteem?

Bezoek de NRC Live website voor meer informatie over de serie.

Preventie en Gezondheid, het thema van de NRC Live serie

‹ News overview