PatientTOP report and lessons learned

Tijdens de PatiëntenTOP op 11 april zijn zorgverleners, patiënten, ondernemers, onderzoekers en beleidsmedewerkers met elkaar in gesprek gegaan over patient included innoveren. Dat zorgde voor inspiratie en verdieping.

De enthousiaste opening van dagvoorzitter Johan Melse begon met de vraag wanneer de bezoekers voor het laatst iets nieuws hadden gedaan en wanneer ze voor het laatst een patiëntervaring hadden gehad. Een rumoer barstte los, het startschot voor een dag vol betrokkenheid en interactie. 

Margriet Crezee deelde haar verhaal over All of Me. Een initiatief dat zich richt op jongeren met een chronische aandoening. Het hele project draait om co-creatie, samen met de jongeren nadenken over hoe deze groep de juiste informatie en steun kan krijgen. Bij All of Me staat het betrekken van het werkveld, partners en eindgebruikers centraal, met als doel om een juiste te vorm vinden om iets te creëren.

De daaropvolgende Open Space, waar alle deelnemers hun frustraties en tips voor anderen op flap-overs konden opschrijven, zorgde voor vele interessante gesprekken over werkwijzen, beleid vanuit Den Haag en andere herkenbare punten. Toch werden er ook veel interessante tips opgeschreven, zoals ‘investeer in nieuwe samenwerkingssystemen met ervaringsdeskundigen’ en ‘kijk naar de gehele mens en niet alleen naar de patiënt’.

Sessies
Na dit programmadeel vonden meerdere sessies plaats, waar ervaringen werden gedeeld en waardevolle lessen gedeeld. Zo spraken Sytske van Bruggen en Karin Busch namens Protocol Los, een project om te stimuleren dat patiënten zelf de regie nemen over hun zorg. Dat vraagt echter ook voor een andere houding van de zorgverlener. Zij voelen zich gesteund, maar moeten ook durven te vertrouwen op hun kennis en ervaringen om een nieuwe werkwijze te omarmen.

Ademhalingstherapeut Ruud van der Wel ontwikkelde de Magic Floot en GroovTube, elektronische blaasinstrumenten die ervoor zorgen dat kinderen met spierziekten het leuk vinden om naar therapie te gaan. ‘Als de kinderen het hierdoor leuker vinden om naar therapie te gaan, dan is mijn missie geslaagd.’

Klant als startpunt
Voor Bol.com is de behoefte van de klant het startpunt. Dus niet: wij hebben een bovenlader met koolborstelloze motor voor u! Maar: heeft u een groot gezin met veel sporters? Dan past deze wasmachine het beste! Maartje Geerts Ward van Loon lieten zien hoe Bol.com slim gebruik maakt van data die klanten al winkelend achterlaten op hun platform. Door koop en klikgedrag te vertalen naar behoeften, krijg je in beeld wat klanten zoeken. En hoe je het beste kunt aansluiten bij hun vraag.

eHealth is niet meer weg te denken, zo kan Chandra Verstappen van Pharos beamen. Ze wijst er wel op dat mensen met een laag opleidingsniveau, beperkte gezondheidsvaardigheden of een migrantenachtergrond door problemen met lezen of schrijven de informatie via websites en apps vaak niet kunnen vinden, begrijpen en toepassen. Haar tip: Betrek als patiënt/eindgebruiker verschillende patiënten en patiënttypes. Van laaggeletterden tot aan hoogopgeleiden.

Fun
Na afloop van de top vertelde directeur Innovatie en Zorgvernieuwing van ministerie van VWS Gelle Klein Ikkink zijn belangrijkste les van de dag. ‘Ik las op eens van de flap-overs: fun fun fun. Zo heb ik vandaag ook ervaren. Het is inspirerend en leuk om met patiënt, zorgverlener en innovatoren samen dingen te ontwikkelen en ontwerpen. Tegelijkertijd is ook fun ook het begin van het woord fundamenteel, en dat is de beweging die we nu zien. De relatie tussen de hulpverlener en patiënt verandert in een gelijkwaardige relatie waarin patiënt van meet af aan bij alle innovatie is betrokken.’

Geleerde lessen tijdens de PatientenTOP
Met alle input die op deze dag gegeven is, zijn lessen geformuleerd die tevens worden verwerkt in het nieuwe kennisdossier over patient included innoveren. Vind hier de interactieve PDF: https://indd.adobe.com/view/510719a1-0f76-4a1a-82be-def0e44520c1



Les 1: Betrek de patiënt vanaf het begin
Les 2: Vraag niet alleen de usual suspects
Les 3: Leg uit: ‘Waarom zou ik meewerken?’
Les 4: ‘Wij weten wat goed voor u is!’
Les 5: Begin simpel
Les 6: Begroot de inzet van patiënten
Les 7: Blijf aangehaakt bij elkaar
Les 8: Meer dan alleen een medisch dossier

PatientTOP report and lessons learned

‹ News overview