ASTP-Proton Impact Report describes valuable Dutch Innovations

Nederland heeft een mooie biotech sector die hoog gewaardeerd wordt in het buitenland. Nederlandse innovaties nemen een mooie nummer vier positie in op de Global Innovation Index en verbeteren het leven van vele mensen overal ter wereld. Om deze positie te behouden, is een juiste valorisatie aanpak om academische kennis door te laten stromen naar het bedrijfsleven van groot belang. Technology Transfer Offices (TTO) zijn een belangrijke schakel om deze transitie te realiseren. Om de impact van Europees onderzoek te illustreren publiceerde ASTP-Proton, de Europese vereniging voor TTO professionals, het Europese Impact Report van 2015. Koen Verhoef, lid van de Impact Commissie en manager TTO van het NKI, licht toe: "Het rapport laat zien waar het bij kennisoverdracht uiteindelijk om gaat: het zo groot mogelijk maken van de kans dat academische inspanning zijn toepassing vindt in de maatschappij.” In het ASTP-Proton rapport staan drie Nederlandse producten beschreven, waaronder de baanbrekende gentherapie van uniQure.

Het rapport noemt AbcdeSIM, Cassini en Glybera als Nederlandse succesverhalen. De drie producten zijn dankzij een effectieve valorisatie aanpak beschikbaar tot ver over onze landgrenzen. Het zijn aansprekende voorbeelden waarbij de route van laboratorium naar patiënt met succes is afgelegd. Zij inspireren mede-wetenschappers en illustreren dat de ambitie van een onderzoeksinstelling verder gaat dan een mooie wetenschappelijke publicatie: het creëren van waarde voor economie en maatschappij.

In 2015 bracht UniQure het product Glybera op de markt, de eerste gentherapie voor de zeldzame stofwisselingsziekte LPL-deficiëntie. Door afwezigheid van het enzym lipase worden bepaalde vetten uit voeding bij patiënten met LPL-deficiëntie niet afgebroken. Zij kampen hierdoor met terugkerende ontstekingen van de alvleesklier en zijn genoodzaakt een streng, vrijwel vetvrij dieet te volgen. Dankzij de innovatieve gentherapie hebben de voorheen niet te behandelen patiënten weer hoop op een normaal leven. De combinatie van jaren van ijzersterk onderzoek binnen het AMC met ervaren technology transfer professionals resulteerde in 1997 tot het spin-off bedrijf Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT), dat na een doorstart bekend werd als uniQure. Na diverse investeringsrondes werd dit jaar Glybera gelanceerd. Met Glybera bewijst uniQure dat gentherapie niet langer slechts een belofte is, maar dat de techniek daadwerkelijk een antwoord kan zijn in de voortdurende zoektocht naar een behandeling voor genetische ziektes.

Innovatie vindt niet alleen plaats in geneesmiddelen of therapie. Er valt ook veel winst te behalen door het verbeteren van medische vaardigheden. Zo verbetert de serious gaming technologie van abcdeSIM het onderwijs in de spoedeisende geneeskunde. De TTO van het Erasmus MC heeft een belangrijke rol gespeeld in het opstellen van samenwerkende contracten en het vastleggen van intellectueel eigendom.

Ook diagnostiek profiteert van nieuwe wetenschappelijke inzichten, met hulp van een goede valorisatiestrategie. Een voorbeeld hiervan is Cassini van i-Optics. De tool creëert een precieze afbeelding van het hoornvlies ter ondersteuning van oogoperaties.

Download het Impact Report 2015 van ASTP-Proton

Source
 

‹ News overview