Utrecht Science Park opens first iLab

Vrijdag 13 november is het eerste innovatielaboratorium (iLab) bij Hogeschool Utrecht op het Utrecht Science Park geopend. Het iLab is een volledig uitgerust laboratorium dat startups en gevestigde bedrijven toegang biedt tot onderzoeksfaciliteiten, studenten en wetenschappers. Het belangrijkste doel van iLab Utrecht Science Park is het versnellen van innovatie bij bedrijven door samen met studenten, docenten en onderzoekers te werken aan onderzoeksprojecten in een gemeenschappelijke onderzoeksinfrastructuur.

Het iLab versterkt op die manier de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het eerste iLab Utrecht Science Park is gevestigd in een pand van Hogeschool Utrecht aan Heidelberglaan 7 en biedt faciliteiten op het gebied van chemische analyse en technologie, moleculaire en celbiologie, microbiologie en alternatieven voor dierproeven.

Broedplaats van nieuw talent
Voor bedrijven levert het iLab veel voordelen op. Er hoeft minder te worden geïnvesteerd in een eigen onderzoekslab. Bovendien zitten bedrijven dicht op actuele kennis en hebben ze de mogelijkheid om talentvolle studenten aan te nemen voor een stage of baan. Dominique Vandenberghe, hoofd Kwaliteit Cipla Europe: “Voor ons is het iLab een broedplaats van talent. De studenten die hier opgeleid worden kunnen bij ons in De Bilt komen werken.” Maar het werkt ook de andere kant op. Raymond Pieters, lector Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry bij Hogeschool Utrecht: “Het iLab helpt onze studenten om zich beter voor te bereiden op de beroepspraktijk en motiveert onze docenten om hun kennis te onderhouden.”

Versnellen van innovatie
Het iLab past volledig in de strategie van Hogeschool Utrecht en het Utrecht Science Park om innovatie te stimuleren en te versnellen. De combinatie van faciliteiten, kennis en startup-programma’s biedt een optimaal klimaat voor ontwikkeling en werkgelegenheidsgroei. Voor Jan Raaijmakers, boegbeeld van Topsector Life Sciences & Health (Health Holland), dient de bundeling van krachten ook nog een heel ander doel: “Uiteindelijk willen we vitaal functionerende burgers in een gezonde economie.”

Delen is vermenigvuldigen
Het iLab Utrecht Science Park maakt deel uit van een nationaal netwerk van labs dat is ontwikkeld door de Topsector Chemie. Het Utrecht Science Park heeft de ambitie om ook iLabs voor andere disciplines te ontwikkelen. Floris de Gelder, directeur Utrecht Science Park: “Door elkaars gebouwen en faciliteiten te delen, vermenigvuldigen we onze mogelijkheden.”

Bron
Foto: Ivar Pel

‹ News overview