MIT Arrangement: ICT company OpenNovations

Via de nieuwsbrief van topsector Life Sciences & Health werd Hans de Raad geattendeerd op de Mkb Innovatiestimuleringsregeling Regio & Topsectoren.

“Met mijn ict-bedrijf OpenNovations doen we veel zaken voor de sector Life Sciences. We helpen onder meer laboratoria op het vlak van data-uitwisseling om in veilige digitale omgevingen samen te kunnen werken. Op dit vlak ben ik bezig met de ontwikkeling van een innovatief concept waarbij de integriteit van data in alle stadia wordt gewaarborgd en gecontroleerd. Hiervoor zou de MIT ons goed op weg kunnen helpen.”

On demand informatie
“Een gecentraliseerd datasysteem lijkt een kansloze missie. Je creëert een systeem waar verschillende informatiedomeinen bijeen moeten komen, maar die te variabel zijn om echt te integreren en daarmee betekenis te krijgen voor derden. Daar komt bij dat alles via één schakelpunt moet, en dat is altijd kwetsbaar. Mijn idee gaat meer uit van vraaggestuurde, on demand, informatie die enkel op dat moment voor bepaalde doelgroepen relevant is, en door de eigenaar wordt vrijgegeven. De data-eigenaar is tevens de regisseur van zijn informatie. Mijn idee voldoet ook aan digitale duurzaamheid, ik werk namelijk alleen met open source en open standaarden. Een klant zit niet met een wurgcontract en kan dus naar andere partijen stappen.”

Vertaalslag nodig
De Raad ervaart de MIT als een welkome aanvulling op andere regelingen die innovatie stimuleren. Maar een landelijke sturing om vanuit topsectoren als een soort planeconomie innovaties tot stand te brengen lijkt lastig te rijmen met de diversiteit aan ondernemerspraktijken in de regio’s. “Ik ben aangesloten bij tal van regionale samenwerkingshubs en daar vindt al volop innovatie plaats. De MIT probeert die twee – sturing vanuit sectoren én sturing vanuit regionale innovatie - te verenigen en dat op zich is een enorme uitdaging.” “Het gevolg voor mij als mkb’er is wel dat ik voor MIT R&D een vertaalslag moet maken om vanuit mijn idee de link te kunnen leggen met de criteria die voor de MIT en topsectoren-agenda zijn opgesteld. Dat lijkt me voor meer mkb’ers lastig, maar je ontkomt er nu niet aan. Ik hoorde dat de slagingskans voor een aanvraag van de MIT 50% is, en dus ga ik ervoor! Ik vind het ook prettig dat de mogelijkheid wordt geboden om vooraf je aanvraag nog te laten toetsen.“

Tips voor het aanvragen van MIT

  • kom tot de kern van wat de innovatie inhoudt
  • vermijd aannames
  • denk goed na over het economische perspectief. Benoem dat ook en kwantificeer waar mogelijk.
  • geef aan welke rechten partners hebben binnen het consortium en hoe je de continuïteit in het consortium waarborgt. R&D samenwerking betekent een langdurig strategisch partnership, waarvoor heldere afspraken nodig zijn.
  • kwantificeer de markt en geef aan hoe je die bereikt

Over de MIT
Samenwerken met minimaal één andere mkb’er is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de MIT-subsidie voor R&D samenwerkingsprojecten. Met de MIT ondersteunen kabinet en provincies mkb’ers met innovatiekracht. Voor de regeling is in 2015 totaal € 50 miljoen vrijgemaakt, waarvan € 29,2 miljoen voor R&D samenwerkingsprojecten. Mkb’ers kunnen nog tot en met 1 september 2015 (17.00 uur) aanvragen indienen voor regionale subsidie en tot en met 15 september voor landelijke subsidie. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl/mit.

Bron: RVO

MIT Arrangement: ICT company OpenNovations

‹ News overview