Webinar call Extramuraliseren en PPS-gelden

“Een veelzijdige maatschappelijke coalitie van burgers, bedrijven, onderzoekers en overheid gaat aan de slag met onze gezondheid. Samen met preventie- en zorgprofessionals werkt zij aan een nieuwe aanpak van gezondheid en zorg, waardoor we in 2040 vijf gezonde levensjaren meer kunnen genieten. De tot nu toe weerbarstige sociaaleconomische gezondheidsverschillen moeten daarbij met 30% afnemen. Dat is de centrale missie voor het maatschappelijk thema Gezondheid & Zorg, door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontwikkeld voor het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet” (Flyer Gezondheid & Zorg, Health~Holland). Het kabinet Rutte III heeft de centrale en de daarvan afgeleide missies vastgesteld.

Voor het maatschappelijk thema Gezondheid & Zorg hebben bedrijven en kennisinstellingen, samen met regio’s, departementen en andere betrokkenen, een kennis- en innovatieagenda (KIA) opgesteld. Deze KIA is inmiddels gepubliceerden geeft aan welke nieuwe kennis en innovaties ontwikkeld zullen worden die de missies helpen realiseren. 

In een kennis- en innovatieconvenant (KIC) voor de jaren 2020-2023 hebben bedrijven, kennisinstellingen en overheden hun inzet bekrachtigd op de belangrijke innovatiethema’s uit de KIA voor de komende jaren (zie Staatscourant Nr. 64553-n1 van 5 december 2019).

De innovatieve kracht van publiek-private samenwerkingen is een rode draad in de KIA en KIC. Nederlandse kennisinstellingen (hogescholen, universiteiten, UMC's en andere instituten) behoren op diverse terreinen tot de wereldtop en datzelfde geldt voor het Nederlandse kennis gedreven bedrijfsleven, inclusief het mkb. 

Om de missies uit de Kennis & Innovatie Agenda (KIA) van de maatschappelijke uitdaging Gezondheid & Zorg te realiseren is praktijkgericht onderzoek een conditio sine qua non. Juist en vooral omdat de verschillende missies in de leefwereld/omgeving van de burger gerealiseerd moeten worden (‘in society'). Om te stimuleren dat hogescholen meergebruik (kunnen gaan) maken van de huidige instrumenten die deze publiek-private samenwerking bedoelen te faciliteren, is deze bijeenkomst georganiseerd. Enerzijds met een informatief deel over proces en voorwaarden ten aanzien van de call Extramualisering en de PPS-regeling en anderzijds met een interactief deel waarin suggesties, ervaren drempels/knelpunten en verbeterideeën kunnen worden ingebracht en besproken.

Agenda (15:00 - 16:30 uur)

  1. Welkom en korte schets kader en context – Nico van Meeteren (Health~Holland) & Patrick Cramers (SIA)
  2. ​Inleiding en doel – moderator MoniqueLamine(SIA)
  3. Informatie PPS-regeling en call Extramuraliseren:
    • Presentatie call Extramuraliseren– Eras Draaijers
    • Presentatie PPS-gelden – Jolande Zijlstra
  4. Q&A o.l.v. moderator MoniqueLamine(SIA)
  5. Hoe verder?

Schrijf je hier in voor de webinar

Achtergronddocumentatie

‹ Events overview